SERANGAN JANTUNG KERANA MEROKOK

Terdapat enam faktor risiko utama untuk mendapat serangan jantung. Merokok adalah salah satu penyebab utamanya. Merokok boleh mempercepatkan proses aterosklerosis (penyempitan arteri), yang boleh membawa kepada serangan jantung. Merokok juga boleh meningkatkan risiko pembekuan darah, yang boleh menyekat arteri. Kajian telah menunjukkan bahawa menggunakan rokok rendah kandungan tar atau rendah nikotin dalam kandungannya mempunyai sedikit kesan kepada mengurangkan risiko untuk penyakit jantung koronari. Tidak kira berapa lama anda telah merokok, berhenti akan mengurangkan peluang anda mendapat serangan jantung.

Serangan Jantung dan Merokok:
Hubungan antara serangan jantung dan merokok telah dinyatakan dalam laporan Ketua Pakar Bedah pertama pada tahun 1964. Saintis penyelidikan penyakit jantung mendapati bahawa merokok adalah punca utama penyakit saluran darah di dalam dan di luar jantung.
Merokok kini dianggap sebagai salah satu daripada enam faktor risiko bebas untuk serangan jantung. Faktor risiko serangan jantung yang lain adalah:

• Tekanan darah tinggi (hipertensi)
• Kolesterol yang tinggi
• Kencing Manis
• Kegemukan
• Ketidakaktifan fizikal.

Bagaimana Merokok Punca Serangan Jantung?
Kebanyakan kes-kes penyakit jantung adalah disebabkan oleh aterosklerosis, yang merupakan keadaan di mana arteri menjadi keras dan tersumbat (sering digambarkan sebagai arteri yang sempit). Arteri tersumbat boleh menjadikan hati daripada mendapat darah dan oksigen yang cukup dan boleh menyebabkan sakit dada (angina). Jika bentuk darah beku, ia tiba-tiba boleh memotong aliran darah di arteri dan menyebabkan serangan jantung.
Rokok mempercepatkan proses aterosklerosis dengan merosakkan sel-sel lapisan saluran darah dan jantung. Menghisap rokok juga boleh meningkatkan risiko pembekuan darah yang berbahaya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *