PERIKSA NADI DENYUTAN JANTUNG ANAK ANDA

pulse

Nadi seseorang, atau kadar degupan jantung, adalah berapa kali jantung berdegup seminit. Mengambil nadi seseorang boleh memberitahu doktor perkara penting tentang kesihatan mereka.
Kadar degupan jantung boleh berbeza-beza bergantung kepada perkara-perkara seperti umur seseorang dan tahap stres atau aktiviti pada masa nadi itu diambil. Ia adalah biasa untuk kadar degupan jantung menjadi tidak teratur – yang bermaksud bahawa jantung akan melambatkan atau mempercepatkan dari semasa ke semasa. Tetapi apabila ia berdegup lebih cepat daripada apa yang dianggap normal untuk tempoh masa yang panjang, ia boleh memberi isyarat masalah.
Apakah yang dimaksudkan dengan kadar degupan jantung Normal?
Hati seorang kanak-kanak biasanya berdenyut lebih cepat daripada orang dewasa. A dewasa kadar degupan jantung yang sihat boleh berkisar 60-100 denyutan seminit semasa berehat.
Kadar degupan jantung kanak-kanak boleh menjadi serendah 60 denyutan seminit semasa tidur dan setinggi 220 denyutan seminit semasa aktiviti fizikal berat. Ia adalah normal bagi kanak-kanak sukan mempunyai lebih perlahan kadar degupan jantung berehat, selalunya dalam 40-an atau 50-an.

Sebelum mengambil nadi anak anda, semak dengan doktor anda untuk melihat apa yang pelbagai dianggap biasa untuk anak anda.
Bila Ambil denyutan nadi Anak
Biasanya, anda tidak perlu untuk mengambil nadi anak anda. Doktor anda akan memeriksa kadar denyutan jantung anak anda semasa pemeriksaan.
Tetapi jika anak anda mempunyai masalah kesihatan yang memerlukan anda untuk memantau atau kadar degupan jantung beliau, doktor anda mungkin tidak memberitahu anda bila untuk mengambil denyut. Anda mungkin perlu melakukannya secara teratur, atau hanya pada kesempatan. Jika anda tidak pasti, tanya doktor anda.

Anda juga perlu mengambil nadi jika anak anda pernah mengadu yang “perlumbaan” jantung atau berdebar-debar – apabila ia berasa seperti jantung “skipping” mengalahkan. Sesetengah kanak-kanak mengatakan ini terasa seperti dengung a, bip, bergetar, atau berkibar perasaan di dada mereka. (Sering kali, walaupun, perasaan ini adalah apa-apa yang serius dan kadang-kadang tidak berkaitan dengan jantung. Otot di leher atau dada kadang-kadang boleh sakit menusuk atau kekejangan, membuat seseorang berfikir itu jantung berdengup laju.)

Masa yang lain untuk memeriksa nadi yang termasuk jika anak anda:

1. pengsan
2. mempunyai sakit dada
3. mempunyai masalah pernafasan yang tidak disebabkan oleh asma
4. mempunyai kulit yang tiba-tiba menjadi pucat atau kelabu, atau mempunyai bibir yang biru

Jika anak anda mempunyai mana-mana gejala di atas, mula mengambil nadi segera. Buat nota aktiviti yang menyebabkan gejala dan pastikan anda memberitahu doktor.

Bagaimana Saya Ambil Pulse?

https://www.youtube.com/watch?v=E-LKF_pUWDA

Untuk mengambil nadi anak anda, anda akan memerlukan jam tangan dengan tangan minit, atau jam randik dengan minit dan saat dipaparkan (ini biasanya lebih mudah untuk digunakan). Cari tempat yang tenang di mana anak anda boleh duduk atau berbaring dengan selesa.

Jika anak anda baru sahaja aktif (berjalan, melompat, menangis, dan lain-lain), tunggu sekurang-kurangnya 5 minit untuk memberi masa jantung perlahan dan kembali ke rentak normal.

Untuk rasa nadi, anda tekan dua jari – indeks anda (“penunjuk”) dan jari tengah – ke arteri utama di dalam badan. Tekan perlahan-lahan. Jangan tekan dengan ibu jari anda, kerana ia mempunyai nadi yang tersendiri dan boleh melepaskan bacaan yang salah. Apabila anda telah terletak nadi, anda akan berasa rasa berdenyut.

Terdapat beberapa kawasan pada badan untuk membaca nadi, tetapi dalam kanak-kanak ini biasanya tempat yang paling mudah:

Mengenai leher (karotid arteri nadi). Arteri karotid yang mengalir di kedua-dua belah tekak (salur udara). Main jari anda kira-kira separuh ke bawah leher dan tekan perlahan-lahan untuk sebelah kiri atau kanan salur udara (berhati-hati mengelakkan halkum dalam kanak-kanak lelaki remaja). Tekan perlahan-lahan. Anda perlu merasa denyut. Jika tidak, cuba lagi atau di sisi lain.
Di pergelangan tangan (nadi radial) itu. Ini adalah tempat di mana kebanyakan orang dewasa yang telah nadi mereka diambil. Ia boleh bekerja dengan baik dalam kanak-kanak juga. Untuk mencari tempat yang betul, letakkan jari pada pangkal ibu jari anak anda dan luncurkan ia lurus ke bawah ke pergelangan tangan. Di pergelangan tangan, tekan perlahan-lahan untuk merasai denyut. Ini kerja-kerja terbaik jika tangan anak anda berbaring rata atau bengkok sedikit ke belakang.
Dalam ketiak (axillary nadi). Tekan hujung jari anda ke ketiak, perasaan sekitar untuk tulang lengan. Apabila anda merasa tulang lengan bawah jari anda, anda juga perlu merasakan denyut. Kaedah ini berfungsi dengan baik untuk bayi.
Dalam lipatan siku (nadi brachial) itu. Lokasi ini paling sesuai untuk bayi. Letakkan bayi anda pada masing-masing kembali dengan satu tangan rata di sepanjang sisi bayi (lipatan siku menghadap ke atas). Dalam lipatan siku, perlahan-lahan meletakkan jari anda di bahagian dalam lengan (sebelah pinky). Rasa sekitar untuk denyut.

Sebaik sahaja anda telah terletak denyut (perasaan yang “berdenyut” atau “pukulan” sensasi di jari anda), mula mengira rentak dalam jangka masa 30 saat. Selepas 30 saat, berhenti. Mengambil bilangan denyutan (contohnya, 45 denyutan dalam tempoh 30 saat) dan menggandakannya. Oleh itu:

45 x 2 = 90 denyutan seminit. kadar degupan jantung untuk anak anda akan menjadi 90, yang berada dalam julat normal bagi kebanyakan kanak-kanak. (Ini hanya contoh; kadar degupan jantung anak anda mungkin berbeza.)

Jika anda tidak berasa selesa mengambil nadi cara ini, atau mempunyai kesukaran, ada pilihan lain. Banyak aplikasi telefon pintar boleh memberikan bacaan nadi hanya dengan menekan jari ke atas lensa kamera. Untuk bacaan yang baik, anak anda perlu menjadi sangat masih, jadi kaedah ini paling sesuai dalam kanak-kanak yang lebih tua yang lebih koperasi. Sebelum menggunakan salah satu, tanya doktor anda jika ia adalah idea yang baik atau jika dia mengesyorkan app kadar degupan jantung tertentu.
Anda perlu berjumpa Doktor apabila
Jika kadar degupan jantung anak anda berada dalam julat normal, anda tidak perlu untuk memanggil doktor (kecuali doktor anda meminta anda untuk memanggil dengan bacaan, di mana anda perlu memanggil melaporkan bahawa itu normal). Terdapat juga tidak perlu untuk memanggil jika kadar degupan jantung yang perlahan atau dipercepatkan semasa anda mengambil denyut. Beberapa perubahan dalam kelajuan biasa.

Jika kadar degupan jantung anak anda melebihi julat normal, atau terlalu cepat untuk mengira, tunggu sebentar dan mencipta kembali ia. Ia boleh kembali ke kadar yang normal. Jika ia masih terlalu tinggi, hubungi doktor anda. Jika anak anda mempunyai tanda-tanda lain sebagai tambahan kepada kadar degupan jantung yang tinggi, hubungi 911 atau memandu anak anda untuk ER yang terdekat.

Jika anda mempunyai sebarang soalan lain tentang mengambil nadi kanak-kanak, hubungi doktor anda.