MENGENAI ALERGI KEPADA TELUR

 

egg

Telur ayam adalah sangat berkhasiat, tetapi apabila seseorang itu alah kepada mereka, tubuh mereka akan bertindakbalas. Apabila seseorang itu alah kepada telur, sistem imun badan bertindakbalas kepada protein dalam telur. Jadi setiap kali sesuatu yang dibuat dengan telur memasuki sistem pencernaan, badan berpendapat bahawa protein ini adalah penceroboh berbahaya.

Sistem imun bertindak balas dengan mewujudkan antibodi khusus untuk makanan, yang direka untuk melawan “penceroboh.” Ini antibodi – dipanggil imunoglobulin E (IgE) – mencetuskan pelepasan bahan kimia tertentu ke dalam badan, salah satu daripadanya ialah histamine.

Oleh itu, apabila seorang kanak-kanak dengan alahan telur makan makanan yang mengandungi telur, sistem imun melepaskan tentera bahan kimia untuk melindungi badan. Pembebasan bahan kimia ini boleh menjejaskan sistem pernafasan, saluran gastrousus, kulit, dan sistem kardiovaskular – menyebabkan gejala alahan seperti berdehit, loya, sakit kepala, sakit perut, dan gatal-gatal gatal.

Kebanyakan orang yang alah bertindak balas terhadap protein dalam putih telur, tetapi ada yang tidak boleh bertolak ansur dengan protein dalam kuning telur. Alergi telur biasanya pertama muncul apabila kanak-kanak adalah sangat muda, dan kebanyakan anak-anak menjadi lebih besar oleh masa yang mereka berumur 5 tahun.
Alergi telur adalah seperti kebanyakan tindakbalas alahan makanan: Ia biasanya berlaku dalam masa beberapa minit untuk jam selepas makan telur. Kebanyakan reaksi lepas kurang daripada satu hari dan boleh menjejaskan ketiga-tiga sistem badan:

kulit: dalam bentuk merah, ruam beralun (gatal-gatal), ekzema, atau kemerahan dan bengkak di sekeliling mulut

saluran gastrousus: dalam bentuk kekejangan perut, cirit-birit, loya, muntah-muntah atau

saluran pernafasan: gejala boleh berkisar dari hidung berair, mata, gatal berair, bersin dan kepada mencetuskan asma dengan batuk dan semput

Kebanyakan kanak-kanak dengan alahan telur mempunyai beberapa reaksi yang disenaraikan di atas, tetapi beberapa mungkin mempunyai reaksi yang sangat kuat dipanggil anafilaksis. Reaksi alahan teruk menyebabkan bengkak di mulut, tekak, saluran pernafasan dan membawa kepada paru-paru, menyebabkan kesukaran bernafas. Di samping itu, terdapat penurunan tekanan darah yang berbahaya, yang boleh membuat kanak-kanak pening atau pengsan, dan boleh dengan cepat membawa kepada kejutan.

Diagnosis

Jika doktor anda berpendapat anak anda mungkin mempunyai alahan telur, dia mungkin akan merujuk anda kepada allergist atau alahan pakar untuk ujian lanjut. Pakar alahan akan bertanya perkara seperti berapa kerap anak anda mempunyai tindak balas, masa antara makan makanan dan permulaan gejala, dan sama ada mana-mana ahli keluarga yang lain mempunyai alahan atau keadaan seperti ekzema dan asma.

Pakar alahan boleh melakukan ujian kulit. Ini melibatkan meletakkan ekstrak cecair protein telur di lengan atau belakang kanak-kanak, tusukan kulit sedikit kecil, dan menunggu untuk melihat jika kemerahan, terbentuk tempat yang tinggi, yang menunjukkan reaksi alahan.

Anak anda perlu berhenti mengambil ubat-ubatan anti-alergi (seperti over-the-kaunter antihistamin) 5 hingga 7 hari sebelum ujian kulit kerana mereka boleh mempengaruhi keputusan. Kebanyakan ubat-ubatan sejuk dan beberapa antidepresan juga boleh menjejaskan ujian kulit. Semak dengan pejabat allergist ini jika anda tidak yakin tentang apa ubat-ubatan perlu dihentikan dan untuk berapa lama.

Doktor juga mungkin mengambil sampel darah dan menghantarnya ke makmal, di mana ia akan bercampur dengan beberapa alergen yang disyaki dan diperiksa untuk antibodi IgE.
Dalam beberapa kes, keputusan positif daripada kulit dan darah ujian tidak cukup untuk membuktikan bahawa gejala sedang disebabkan oleh telur. Jadi doktor boleh menggunakan apa yang dipanggil cabaran makanan untuk membantu mengenal pasti alahan. Dalam cabaran makanan, kanak-kanak itu akan makan makanan yang mengandungi telur manakala sedang diperhatikan dengan teliti oleh doktor. Jika gejala muncul selepas makan produk telur, kemungkinan kanak-kanak itu mempunyai alahan telur.

Rawatan

Merawat alahan telur mungkin kelihatan mudah – hanya pastikan anak anda tidak makan telur. Tetapi begitu banyak makanan yang dibuat dengan telur dan produk telur yang ia boleh menjadi benar-benar sukar untuk mengetahui apa-apa dan tidak OK untuk makan. Menimbang bekerjasama dengan pakar diet berdaftar untuk membangunkan satu pelan pemakanan yang mempunyai semua nutrien anak anda memerlukan sambil mengelakkan barang dengan telur.

Jika anak anda mempunyai alahan telur yang teruk – atau apa-apa jenis alahan yang serius – doktor anda mungkin mahu anda untuk menjalankan pukulan adrenalina dengan anda dalam kes kecemasan. Adrenalina datang dalam satu-ke-carry mudah bekas sebesar marker yang besar. Ia mudah untuk digunakan – doktor akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk memberi pukulan kepada anak anda sekiranya anda pernah perlu.

Jika anak anda tidak sengaja makan sesuatu dengan telur di dalamnya dan mula mempunyai tanda-tanda alahan yang serius, seperti bengkak dalam mulut, sakit dada, atau kesukaran bernafas, memberikan pukulan segera sementara anda menunggu untuk bantuan perubatan. Selalu panggilan untuk bantuan kecemasan (911) jika anak anda diperlukan untuk digunakan adrenalina. Selain menjaga adrenalina di rumah anda, beg bimbit, atau beg tangan, juga pastikan ia pada saudara-mara dan penjaga lain ‘rumah dan di penjagaan anak atau sekolah.

Juga membawa antihistamin over-the-kaunter kerana ini boleh membantu meringankan gejala alergi dalam sesetengah kanak-kanak. Antihistamin boleh digunakan sebagai tambahan kepada adrenalina dan bukan sebagai pengganti bagi pukulan.

Jika anak anda mempunyai mempunyai pukulan adrenalina kerana reaksi alergi, pergi segera ke kemudahan perubatan atau hospital bilik kecemasan supaya mereka boleh memberikan rawatan tambahan jika diperlukan. Sehingga satu pertiga daripada tindak balas anaphylactic boleh mempunyai gelombang kedua gejala beberapa jam selepas serangan pertama. Jadi anak anda mungkin perlu ditonton di klinik atau hospital untuk 4 hingga 8 jam selepas tindak balas.

Mendapatkan Vaksin Selesema

Pada masa lalu, ia telah dicadangkan bahawa sesiapa yang mempunyai alahan telur bercakap dengan doktor tentang sama ada menerima vaksin selesema adalah selamat kerana ia ditanam di dalam telur. Tetapi pakar-pakar kesihatan kini mengatakan bahawa jumlah alergen telur dalam vaksin yang begitu kecil bahawa ia (tetapi tidak kabus hidung) adalah selamat walaupun untuk kanak-kanak dengan alahan telur yang teruk. Vaksin selesema adalah disyorkan untuk semua kanak-kanak lebih tua dari usia 6 bulan semasa musim selesema.

Seorang kanak-kanak dengan alahan telur yang memberi kesan kepada kulit (dengan ruam, gatal dan / atau bengkak) harus mendapat selesema suntikan di pejabat doktor, tidak di sebuah pasar raya, kedai ubat, atau tempat lain. Jika alahan adalah teruk (anafilaksis menyebabkan), kanak-kanak itu perlu mendapatkan vaksin selesema di pejabat allergist ini.

The kabus hidung tidak digalakkan untuk orang dengan alergi telur kerana risiko yang tidak diketahui pada masa ini. Doktor sedang mengkaji keselamatan dalam mereka yang mempunyai alahan telur dan sehingga kajian ini siap, ia paling selamat untuk mendapatkan suntikan selesema.

Label Makanan: Apa untuk Elakkan

Cara terbaik untuk memastikan makanan adalah telur percuma adalah untuk membaca label. Pengilang makanan yang dijual di Amerika Syarikat mesti disenaraikan di label mereka sama ada makanan yang mengandungi apa-apa bahan alergi yang biasa. Oleh itu, mencari kenyataan-kenyataan seperti ini di suatu tempat pada label: “mengandungi bahan telur,” “dibuat menggunakan bahan-bahan telur,” atau “yang dibuat di sebuah kemudahan yang juga memproses telur”.

Keperluan label membuat perkara yang sedikit lebih mudah daripada membaca senarai ramuan – bukannya perlu tahu bahawa bahan “ovoglobulin” berasal dari protein telur, anda akan dapat untuk memberitahu sepintas lalu yang makanan untuk mengelakkan.

Namun, untuk memastikan makanan yang anak anda makan telur adalah percuma, anda perlu mencari untuk mana-mana bahan-bahan yang mungkin datang dari telur. Ini bermakna bertanya soalan apabila makan di restoran atau rumah orang lain dan berhati-hati membaca label makanan.
Berikut adalah cara telur, dalam pelbagai bentuk mereka, disenaraikan pada label makanan:

telur masin
putih telur
pepejal putih telur
kuning telur
pepejal telur
telur serbuk
keseluruhan telur

Juga mengelakkan bahan-bahan ini:

albumin
globulin
livetin
lysozyme
ovalbumin
ovoglobulin
ovomucin
ovomucoid
ovotransferrin
ovovitella
ovovitellin
silici albuminate
Simplesse
vitellin

Kesimpulan:Hidup Dengan Alahan Telur

Cuba untuk mengetahui bagaimana makanan dimasak dan apa yang di dalamnya. Apabila anda berada di luar dan kira-kira atau melawat kawan-kawan, anda mungkin mahu untuk membawa makanan sendiri anak anda dengan anda. Apabila membeli-belah makanan, mencari alternatif telur-bebas untuk makanan yang biasanya mengandungi telur, seperti pasta.

Apabila menyediakan makanan, gunakan salah satu alternatif telur dalam resipi. Setiap menggantikan satu telur (pengganti ini mungkin tidak berkesan di dalam resipi yang memerlukan lebih daripada tiga biji telur):

1 sudu teh serbuk penaik 1 sudu + cecair + 1 sudu besar cuka
1 sudu teh yis dibubarkan dalam ¼ cawan air suam
1 ½ sudu air + 1 ½ sudu minyak + 1 sudu teh serbuk penaik
1 paket gelatin + 2 sudu air suam (tidak bercampur sehingga sedia untuk digunakan)
1 sudu besar puri buah-buahan seperti aprikot atau pisang

Apabila memasak di rumah, sentiasa berhati-hati gosok perkakas dapur anda menggunakan dalam kes mereka telah digunakan pada produk telur.
Walaupun bilangan orang di Malaysia dengan alahan makanan adalah rendah (hanya lebih 1% daripada jumlah penduduk), ada kesedaran yang semakin meningkat tentang alahan makanan. Ini bermakna bahawa setiap orang – daripada pekerja di sebuah restoran untuk pengeluar makanan – adalah lebih memahami dan bersedia untuk menampung keperluan makanan kanak-kanak.