E-ROKOK, ADAKAH IA SELAMAT?

rokok
Rokok elektronik: Adakah mereka lebih selamat daripada tembakau? Atau adakah mereka mempunyai sebarang cara berteknologi tinggi untuk menyambung generasi baru pada tabiat nikotin yang tidak baik?

Tiada siapa yang tahu lagi.

Penyelidikan ke dalam kesan e-rokok jauh ketinggalan di belakang populariti mereka. Tetapi bersedia atau tidak, era e-rokok sudah lama bertapak disini. Ia berkembang pesat, industri berbilion dolar dan berada di landasan yang betul untuk menjual lebih banyak dari produk tembakau dalam tempoh satu dekad. Bilangan remaja dan dewasa menggunakan produk-produk ini dua kali ganda antara 2011 dan 2012.

Apa itu E-Rokok?

Mereka kelihatan seperti benda yang sebenar. Hujungnya bercahaya seperti api rokok semasa anda menghisapnya. Seperti yang anda menghembus nafas, anda menghembus apa yang kelihatan seperti asap. Ia wap, sama dengan kabus yang anda mungkin melihat di pameran batu, kata M. Brad Drummond, MD. Dia penolong profesor perubatan di Johns Hopkins University School of Medicine.

Semua e-rokok bekerja pada dasarnya dengan cara yang sama. Di dalam, ada bateri, elemen pemanas, dan kartrij yang memegang nikotin dan cecair dan perasa lain. Ciri-ciri dan kos berbeza-beza. Lain-lain mempunyai bateri yang boleh dicas semula dan katrij boleh diisi semula.Menggunakan e-rokok dipanggil “vaping.”

Adakah Mereka Selamat?

Nikotin di dalam kartrij adalah ketagihan. Apabila anda berhenti menggunakannya, anda boleh mendapat gejala termasuk perasaan marah, tertekan, resah dan gelisah. Ia boleh menjadi berbahaya untuk mereka yang mempunyai masalah jantung. Ia juga boleh merosakkan arteri anda dari masa ke masa.

Setakat ini, bukti menunjukkan bahawa e-rokok mungkin lebih selamat daripada rokok biasa. Bahaya paling besar daripada tembakau adalah asap, dan e-rokok tidak membakar. Ujian menunjukkan tahap bahan kimia berbahaya mereka mengeluarkan adalah sebahagian kecil daripada apa yang anda akan dapat daripada rokok sebenar. Tetapi apa yang di dalamnya boleh berbeza-beza.

“E-rokok mungkin kurang berbahaya daripada rokok,” kata Drummond. “Tetapi kita masih tidak tahu cukup tentang risiko jangka panjang mereka atau kesan pendedahan pada orang lain.”

E-rokok telah mencetuskan perdebatan sengit di kalangan pakar-pakar kesihatan yang berkongsi matlamat yang sama – mengurangkan penyakit dan kematian yang disebabkan oleh tembakau. Tetapi mereka tidak bersetuju sama ada e-rokok membuat masalah yang lebih baik atau lebih teruk lagi.

Umumnye masyarakat berkata bahawa kerana nikotin adalah ketagihan, e-rokok boleh menjadi “pintu masuk” kepada bukan perokok dan kanak-kanak yang membawa kepada tembakau. Selain dari itu, e-rokok juga adalah sedikit baiknya untuk perokok. “Jelas sekali, ia akan lebih baik jika perokok boleh berhenti sepenuhnya,” kata Michael Siegel, MD, MPH, seorang profesor di Sekolah Boston Universiti Kesihatan Awam. “Tetapi jika itu tidak mungkin, saya fikir mereka akan menjadi banyak lebih baik dengan e-rokok. Mereka alternatif yang lebih selamat.”

Siegel membandingkan menggantikan tembakau dengan e-rokok untuk pengguna beralih kepada heroin metadon ubat penahan sakit. Penggantian yang mungkin mempunyai risiko sendiri, tetapi ia lebih selamat.

Beberapa penyokong percaya bahawa e-rokok boleh membantu orang berhenti, sama seperti gula-gula getah nikotin. Penyelidikan awal kelihatan jangka menjanjikan, tetapi lebih panjang, mendalam kajian diperlukan.

Apa yang Ibu Bapa Perlu Tahu

Nikotin boleh menjejaskan perkembangan otak pada kanak-kanak dan remaja, Drummond berkata.
Beberapa e-rokok mempunyai perasa gula-gula, yang boleh membuat mereka menarik kepada kanak-kanak.
Mereka tidak meninggalkan bau seperti tembakau. Jadi ia adalah sukar bagi ibu bapa untuk mengetahui jika anak-anak mereka vaping.

Apa Dewasa dan Perokok Perlu Tahu

Jika anda tidak merokok, jangan mulakan vaping. Tiada manfaat kesihatan dan beberapa risiko.
Jika anda merokok dan cuba untuk berhenti, anda lebih baik dengan kaedah yang diluluskan oleh Kementerian Kesihatan untuk berhenti merokok, seperti patch nikotin atau gusi. Terdapat bukti yang baik bahawa mereka membantu. E-rokok boleh berubah menjadi satu cara yang berkesan untuk berhenti, tetapi kita tidak mempunyai bukti lagi.

Jika anda tidak merancang untuk berhenti, ia akan menjadi lebih sihat untuk bertukar daripada produk tembakau kepada e-rokok? Mungkin. Berbincang dengan doktor anda mengenai risiko dan manfaat.