Bolehkah Diet Kopi mengurangkan berat badan dan Adakah Ia Selamat?

Saya masih belum menulis tentang kesihatan manfaat kopi, serta potensi faedah , dan mengapa menikmati cawan sebelum senaman yang boleh membawa kepada keputusan kecergasan yang lebih baik. Sekarang, kopi telah menjadi komponen utama pelan penurunan berat badan yang merujuk kepada “diet kopi.”

Apakah diet kopi, betul-betul berkesan?

Pelan itu, berdasarkan buku 2017 The Coffee Lover Diet oleh doktor perubatan Bob Arnot, melibatkan minum sekurang-kurangnya tiga cawan kopi panggang ringan setiap hari, kerana kandungan antioksidan polifenol yang lebih tinggi. (Kopi polifenol dikaitkan dengan risiko dikurangkan beberapa penyakit, termasuk diabetes jenis 2 dan kanser tertentu.) Malah, anda boleh mempunyai sebanyak kopi seperti yang anda suka, sama ada decaf atau biasa, selagi anda meminum tiga cawan minimum.

Dr Arnot telah melakukan penyelidikan yang baik dalam buku tentang keupayaan kopi untuk mengekang selera makan, mengurangkan penyerapan lemak, meningkatkan metabolisme, meningkatkan peredaran dan membakar lemak. Beliau bagaimanapun menasihatkan agar tidak mengambil gula, krim dan susu terutamanya kerana ia mengurangkan penyerapan polifenol.

Dia juga teliti dengan pemilihan biji kopi, beliau mengesyorkan pilihan kopi dari kawasan ketinggian yang tinggi dengan tanah gunung berapi yang kaya, dekat dengan khatulistiwa, yang menghasilkan paling antioksidan. Ethiopia, Kenya, Colombia, dan Brazil berada di kedudukan teratas.
Selain daripada tiga cawan harian, baki rancangan itu sama dengan rejimen penurunan berat badan yang lain. Ia melibatkan mengelakkan karbohidrat halus dan makanan olahan semasa mengikuti banyak prinsip diet Mediterania, dengan pengambilan kalori sekitar 1,500 sehari. Buku ini juga termasuk resipi, seperti buku diet tradisional.

Bolehkah diet kopi menggalakkan penurunan berat badan?

Jadi kopi benar-benar penyelesaian untuk menumpahkan kilo dan menghalangnya? Oleh kerana faedah-faedah yang disebutkan di atas, yang disokong penyelidikan, ianya dapat membantu. Tetapi perlu diingat beberapa perkara penting.

Pertama, menghirup kopi sepanjang hari tanpa mengambil kira diet anda yang lain mungkin tidak akan menghasilkan hasil. Hanya menggantikan makanan yang sihat dan makanan ringan dengan kopi hitam boleh menjadi satu bentuk sekatan yang menghalang tubuh anda dari mendapat nutrien, secara langsung mengurangkan tenaga mental dan fizikal anda. Dalam erti kata lain, ia bukan hanya kopi itu sendiri tetapi keseimbangan pola makan keseluruhan anda adalah kunci kepada penurunan berat badan.

Bagi sesetengah orang, kopi boleh mencetuskan kerengsaan pencernaan, termasuk pedih ulu hati, dan sakit perut. Terlalu banyak kafein juga boleh meningkatkan tekanan darah, denyutan jantung yang cepat, badan menjadi, dehidrasi, dan gangguan tidur.

Saya secara amnya menasihati pelanggan saya untuk memotong semua kafein sekurang-kurangnya enam jam sebelum tidur, dan untuk memantau badan sendiri untuk tanda-tanda bahawa mereka mungkin melebihi dos kafein. Juga penting untuk mengambil jumlah kafein yang konsisten setiap hari. Ini membantu badan menyesuaikan diri, dan boleh mengimbangi kesan diuretik kafein. Pilihan baik juga adalah kopi decaf kerana masih mempunyai beberapa faedah. Tetapi jika anda ingin cuba meningkatkan pengambilan kopi anda untuk manfaat polifenol, anda mungkin mahu meminum kopi yang kaw sepenuhnya.

Kesimpulannya: Kopi adalah baik untuk anda, terutamanya tanpa tambahan. Tetapi ia bukan minuman ajaib, dan terlalu banyak boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini. Jika anda seorang pencinta kopi, nikmatinya dalam keseimbangan yang sihat. Tetapi jika anda cuba menurunkan berat badan, teruskan fokus pada gambar yang lebih besar. Makan bersih, aktif, mendapat tidur yang cukup, dan menguruskan tekanan masih menjadi tunggak berat badan yang sihat dan mampan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *