8 JENIS MASALAH PENYAKIT KAKI YANG SELALU BERLAKU

Jangkitan kulat

1. Jangkitan Kulat dan bakteria juga digelar kaki makan air, berlaku kerana kaki kita menghabiskan banyak masa dalam kasut, tempat gelap, tempat yang panas lembap yang sesuai untuk kulat berkembang. Kulat dan bakteria boleh menyebabkan kulit kering, kemerahan, lepuh, gatal-gatal, dan mengelupas. Jika tidak dirawat segera, jangkitan mungkin sukar untuk diubati. Jika tidak dirawat dengan betul, jangkitan boleh berulang lagi. Untuk mengelakkan jangkitan, jaga kaki anda,terutamanya kawasan di antara jari kaki anda. Kaki anda perlulah bersih dan kering. Tukar kasut dan sarung kaki atau stoking anda kerap untuk membantu menjaga kaki anda kering. Cuba sapu kaki anda setiap hari dengan bedak kaki. Jika keadaan kaki anda tidak menjadi lebih baik dalam tempoh 2 minggu, berbincang dengan doktor anda.

 

 

Kulit merekah dan kering.

2.Kulit kering boleh menyebabkan gatal-gatal dan melepuh kaki. Gunakan sabun yang lembut dalam jumlah yang kecil dan krim pelembap atau losyen pada kaki  anda setiap hari.

 

 

Corn atau calluses

3.Corn dan calluses adalah disebabkan oleh geseran dan tekanan apabila bahagian-bahagian tulang kaki anda yang bergesel dengan kasut. Jika anda mempunyai corn atau calluses, sila jumpa doktor anda. Kadang-kadang memakai kasut yang sesuai lebih baik atau menggunakan pad khas dapat menyelesaikan  masalah ini. Merawat corn atau calluses mungkin berbahaya kepada badan, terutamanya jika anda mempunyai diabetes atau masalah peredaran darah.  Kebanyakan ubat-ubatan farmasi mengandungi asid yang merosakkan tisu tetapi tidak merawat punca. Ubat-ubatan ini juga mengurangkan keperluan untuk pembedahan, tetapi sila periksa dengan doktor anda sebelum menggunakannya.

 

 

Ketuat kaki

4.Ketuat adalah ketumbuhan kulit yang disebabkan oleh virus. Ia kadang-kadang menyakitkan dan jika tidak dirawat, boleh merebak. Ubat merawat ketuat adalah berangan terkawal, oleh itu jumpalah  doktor anda. Doktor boleh memberikan ubat-ubatan, membuang atau membekukan ketuat.

 

 

Bengkak sendi

5.Bengkak sendi berlaku apabila sendi ibu jari anda merenggang dan tidak  lagi rapat pada sendi. Bengkak sendi cenderung untuk berlaku dalam keluarga. Jika tidak serius, pakai kasut yang lebar pada jari kaki. Rawatan lain termasuk terapi fizikal dan memakai peranti ortotik atau memasukkan kasut. Seorang doktor juga boleh menetapkan ubat anti-radang dan suntikan kortison untuk melawan sakit. Kadang-kadang pembedahan diperlukan untuk melegakan tekanan dan membaiki sendi ibu jari kaki.

 

 

Cekam kuku

6.Cekam kuku berlaku apabila sekeping kuku memecahi kulit dan selalunya berlaku jika anda tidak memotong kuku anda dengan betul. Cekam kuku sangat biasa berlaku di jari kaki yang besar. Seorang doktor boleh mengeluarkan sebahagian daripada kuku yang memotong ke dalam kulit. Ini membolehkan kawasan itu untuk sembuh. Cekam kuku selalunya boleh dielakkan dengan memotong kuku jari kaki yang secara lurus dan kemas.

 

 

Hammertoe

7.Hammertoe disebabkan oleh pemendekan tendon yang mengawal pergerakan kaki. Otot jari kaki membesar dan menarik ke belakang. Keseimbangan badan anda akan terjejas. Memakai kasut dan sarung kaki dengan banyak ruang kaki adalah rawatan untuk hammertoe. Dalam kes-kes yang serius, pembedahan mungkin diperlukan.

 

 

Spur

8. Spurs adalah ketumbuhan kalsium yang terjadi pada tulang-tulang kaki anda. Ia adalah disebabkan oleh ketegangan otot di kaki. Berdiri untuk jangka masa yang lama, memakai kasut buruk sesuai, atau berat badan berlebihan boleh membuat taji lebih teruk. Ianya menyakitkan dan pada masa yang lain mereka boleh menjadi sangat menyakitkan. Rawatan untuk taji termasuk menggunakan sokongan kaki, pad tumit, dan cawan tumit. Kadang-kadang pembedahan diperlukan.

 

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *